Muhabbet Kuşlarının Anavatanı
Muhabbet kuşu Avustralya bölgesinden tüm dünya üzerine yayılmıştır. Küçük yapılarından dolayı yabani hayata uyumluluk noktasında yaşadıkları zorluklar onları daha evcil havyanlar olarak gelişmeye zorlamıştır. İlk evcilleştirme tarihi olarak kayıtlarda 1851 olarak gösterilmektedir. Yapı olarak genlerine küçük yapılarından dolayı savaş veya kaç tepkisi işlenmiştir. İnsanlarla benzer olarak korku durumlarında kalp atışlarında yükselme, hızlı nefes alıp verme gibi anksiyete belirtileri göstermektedir. Güven konusunda çok yavaş ve yalın olan bu minik dostlarımızı alıştırma sürecinde olabildiğince sakin olmakla beraber kazandırılan güvenin bir kaç yanlış hareket ile kaybedileceğini unutmamak gerekir.
Muhabbet Kuşunu Satın Alma Süreci
Muhabbet kuşumuz ile tanışmamız tercihen deneyimli bir kuş yetiştiricinde olmalıdır Çünkü hayvan satışını belirli standartlar içinde gerçekleştirmeyen ve sadece parasal çıkarlar gözeterek hayvanlarında tıpkı insanlar gibi duygularının ve belirli bir bilinçlerinin olduğunu kavramadan ellerini kafeslerin içine günü birlik olarak aniden daldırarak muhabbet kuşlarının insan eline karşı olumsuz bir bilince sahip olmalarını sağlayan petshoplar’dan alınan muhabbet kuşlarının size alışması için ekstra zaman harcayacağınızı unutmamanız gerekir.
Muhabbet Kuşu İlk Alıştırma
Muhabbet kuşunun alınıp eve getirilme esnasında rüzgar ve hava akımından oldukça az etkilendiğinden emin olunması gerekir. Küçük yapılarından dolayı kolayca hasta olan bu minik arkadaşlarımız hastalık sürecini çok sorunlu atlatırlar.
- Eve ilk alıştırma sürecinde aile bireylerinin en fazla vakit geçirdiği odalardan birine tercihen yüksek bir yerde konumlandırılması gerekir.
- Muhabbet kuşları yapıları gereği çekingen canlılar olduklarından dolayı ilk hafta etrafı gözlemlemesi için zaman verilmeli olabildiğince onu korkutacak hareketlerden kaçınılmalı.
- Oda sıcaklığında ki değişimlere belirli oranda tepki gösteren minik canlıların rüzgar ve hava akımlarından uzak tutulması çok önemlidir!
- Belirli aralıklarla parmağınızı kafes içinde kuş ile temas etmeden tutmanız, elinizi ve sizi tanıması açısından oldukça önemlidir.
- Parmağınızı karın bölgesine hafif şekilde bastırarak parmağınız üzerine çıkması sağlanabilir. Bu hareket esnasında oldukça yavaş olunması ve muhabbet kuşunun korkuya kapılmasının önlenmesi önceliğiniz olmalıdır. Unutmayın size güvenmesi onun eğitiminde olmazsa olmazdır!
- Parmağınıza çıkmaya başladığında onun kalp atış sesini hissedeceksiniz oldukça sakin bir şekilde kalp atışlarının yavaşlamasını bekleyin ve ona reddetmeyeceği bir teklif yapın. Evet bu darı! İyi ve olgunlaşmış bir darı muhabbet kuşlarının kalbine giden yoldur desek yanlış olmaz.
Daha farklı muhabbet kuşu bakım önerileri ile bu sayfa güncellenecek! Takipte kalın.