Kesin Kehanet: Pygmalion Etkisi Nedir?

Yazan Hakan Gedik
0 yorum

Kehanetler asırlardır insanların akıllarında soru işareti olmuştur. Yüzyıllar önce yaşayan insanlar günümüz hakkında görüş bildirmiş ve bunların bazıları gerçekleşmiştir, kehanetler safsata mı? yoksa insanlar geleceği görüyor muydu?

Ama konumuz şuan bu değil!

Bugün gerçekleşmesi çoğu zaman kesin olan kehanetler hakkında konuşacağız aslında durun! beklentiler mi diyelim? Her neyse!

Pygmalion Etkisi kişinin öngördüğü ve beklediği şeylerin gerçekleşmesine denir. Düşüncelerimiz tarafından gelişen davranışlarımız kendi beklentilerimizi oluşturmamızı sağlar kısaca kendi kehanetlerimizi kendimiz gerçekleştirmiş oluruz.

Örneğin;

Bir öğretmeni ele alalım, sınıfında ki herhangi bir öğrencisinin potansiyelinin yüksek olduğuna inanırsa ona daha çok vakit ayırır ve onu daha çok destekler. Aldığı bu destekle kişinin kendine güveni artar ve diğer arkadaşlarından öne çıkar böylelikle öğretmenin bu kehanetini veya düşüncesi kendi kendini kanıtlar.

Diğer yanda aynı öğretmen sınıf içerisinde potansiyelinin zayıf olduğunu düşündüğü diğer öğrencisine aynı vakti ayırmaz ve bu kişinin güveninin zedelenmesine ve içinde ki potansiyeli doğru kullanamamasına sebep olur. Öğretmen yine haklı çıkmıştır.


Sosyal ilişkilerimizde sıkça görülen bir olgu olan Pygmalion Etkisi, çevremizdeki olaylar ve kişilerle ilgili oluşturduğumuz tutumlar ve davranışlarla doğal olarak ortaya çıkar. Bu durum, ilişkilerimizi belirleyen önemli bir etken olur.

Okullarda, iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bu olguyu doğru yönetmek her bireye aynı zaman yoğunluğunu sunmak eğitimcilerin ve yöneticilerin dikkat vermesi gereken konuların başında gelir.

Bunları da Beğenebilirsin.

Bu gönderinin kilidini açmak istediğinizden emin misiniz?
Sol kilidi aç : 0
Aboneliği iptal etmek istediğinizden emin misiniz?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00